Wil je een webinar van de Direct Duidelijk Tour terugkijken? Hieronder vind je per webinar opnames én handige tips, linkjes en artikelen die gedeeld zijn door onze gasten en deelnemers in de chat.
Hoe word je een goede taalcoach?
Hoe word je een goede coach? Welke vaardigheden moet je hebben of kun je ontwikkelen? Bespreek je als taalcoach alleen taal, of is er meer nodig voor duidelijke overheidscommunicatie?
Het recept voor de ideale beeldbrief
Wanneer zet je beeldbrieven in? Wanneer niet? En als je ermee aan de slag wilt gaan: hoe doe je dat het best?
Dit kunnen we leren uit de zorg
Wat wordt er gedaan om medische taal in de zorg begrijpelijker te maken? En wat kunnen wij daar bij de overheid van leren?
Jongeren bereiken? Kekke communicatietips voor je boodschap!
Waar houd je rekening mee als je wilt of moet communiceren met jongeren? Hoe dat je dat? Wat zijn de valkuilen?
Hoe je met spel inwoners en ondernemers bereikt en betrekt (en misschien zelfs een beetje vermaakt)
Inwoners en ondernemers betrekken en bereiken met spel: waarom zou je het doen, wat levert het op en hoe ga je ermee aan de slag?
Waarom stoppen we niet gewoon met onduidelijke taal?
Waarom stoppen we niet gewoon met onduidelijke communicatie en ontoegankelijke dienstverlening? Zo moeilijk is dat toch niet? Of toch wel?
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Eén beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Ideaal dus, die filmpjes, foto’s, illustraties en infographics in je (overheids)communicatie. Maar… niet voor mensen met een visuele beperking. Gelukkig zijn er talloze manieren om ook hen te betrekken en te bereiken. Rik Wouters en Hans Beerens delen hun expertise in de Direct Duidelijk Tour. Hun visie: een site die goed toegankelijk is voor blinden, is dat nog meer voor de ziende mens.
Testen, testen en nog eens testen
Geen budget, te weinig tijd of ‘we weten al wat de doelgroep wil’: er is altijd wel een reden te bedenken waarom je iets niet zou onderzoeken of testen. Maar die weegt nooit op tegen de argumenten om het wél te doen. Wil je weten of jouw dienstverlening en communicatie duidelijk is? Wil je die verbeteren? Daar is een effectieve manier voor: testen, testen en nog eens testen.
De rol van de communicatieprofessional
Wat doen we als communicatieprofessional goed en wat kan beter? Wat zijn de laatste inzichten over communicatie? En wat betekent dat voor de rol van de communicatieprofessional? Dit bespreken we samen met een bijzondere gast: Betteke van Ruler.
Het belang van inclusief onderzoek
Hoe zorg je dat jouw onderzoek inclusief is en de resultaten een goede en gedegen basis vormen voor producten of diensten waarbij iedereen baat heeft?
Je doelgroep écht bereiken? Maak gebruik van sleutelfiguren en influencers
Wil je jouw doelgroep écht bereiken? Dan is het slim om sleutelfiguren of opiniemakers uit relevante netwerken waarbinnen jouw doelgroep zich begeeft in kaart te brengen. En vooral ook in te zetten! Hoe doe je dat? En is het ethisch verantwoord om als overheid met echte ‘influencers’ te werken?
De grote impact van korte zinnen en woorden
Korte zinnen en woorden, ook wel microcopy genoemd, hebben een grote impact op de gebruikerservaring. In dit webinar staat daarom de vraag centraal: hoe maak je duidelijke, gebruiksvriendelijke én krachtige microcopy?
Omgaan met desinformatie en nepnieuws
Desinformatie en nepnieuws spelen een steeds grotere rol in Nederland. Ze kunnen meningen versterken of verdrukken, zorgen voor het uitvergroten van verschillen binnen de samenleving en worden razendsnel verspreid door sociale media. Hoe ga je hier als overheidsorganisatie mee om? Hoe kun je als communicatieprofessional reageren en waar moet je op letten?
Zo zet je duidelijke communicatie op de kaart in jouw organisatie!
Hoe zet je duidelijke overheidscommunicatie op de kaart in jouw organisatie? In dit webinar geven we podium aan 9 verschillende initiatieven. Laat je inspireren door deze voorbeelden!
De kunst van het luisteren
Goed luisteren is cruciaal om te weten wat er leeft onder de mensen in onze samenleving. Als je dat weet, snap je namelijk ook waarover en hoe je moet communiceren. Maar kunnen we nog wel écht goed luisteren? Waarom is dat best lastig? Goed luisteren is geen trucje dat je zomaar kunt aanleren en toepassen. Luisteren komt vooral aan op een juiste instelling en op (luister)discipline. Meer hierover leer je in dit webinar.
Van feedback naar verbeterde dienstverlening
Door mensen actief te bevragen naar hun ervaringen met overheidsdiensten, krijg je inzicht in knelpunten en verbeterkansen. Hoe haal je op een efficiënte manier feedback op? Wanneer doe je kwalitatief en wanneer kwantitatief klantonderzoek? Hoe zorg je voor continue verbetering van dienstverlening?
Krachtig communiceren met storytelling
Van cijfers en feiten naar authentieke ervaringsverhalen, van een droge missie- en visietekst naar een levendige corporate story: je kunt storytelling inzetten om mensen met elkaar te verbinden, kennis over te dragen en gedrag aan te leren. Wanneer pas je het toe? Wanneer niet? En hoe doe je dit dan concreet?
De zin en onzin van persona’s
Is het altijd een goed idee om persona’s te gebruiken in de ontwikkeling van beleid of het inzetten van een communicatiestrategie? Wat zijn de belangrijkste valkuilen om op te letten als je ermee aan de slag gaat? En als de situatie zich ertoe leent: hoe begin je en op welke manier zet je ze in?
Verbinden en communiceren in lastige situaties
Bij een klantcontactcentrum, op sociale media, aan de balie of bij een buurtbijeenkomst kun je situaties meemaken waarbij emoties hoog oplopen. Waar sprake is van onenigheid of weerstand. Hoe ga je hiermee om? Hoe herstel je of behoud je de verbinding?
Direct Duidelijk: hoe houd je de aandacht vast in je organisatie?
Bevlogen taalambassadeurs wisselen van baan, stappen uit het bestuur, gaan met pensioen: hoe borg je de kennis die je als team of als organisatie opbouwt? Hoe zorg je ervoor dat duidelijke taal niet alleen vandaag, maar ook morgen, overmorgen en over 50 jaar de nodige aandacht krijgt?
Zo beïnvloed je gedrag
Gedragsbeïnvloeding kun je op een heel positieve manier inzetten om mensen te motiveren, in beweging te krijgen, of te stimuleren tot bepaalde keuzes of gedrag. Hoe zet je gedragsinzichten in? Aan welke knoppen kun je draaien?
Duidelijke interne documenten
Raads- en collegevoorstellen, Kamerbrieven, beleidsnota’s en andere ambtelijke interne documenten… Ze kunnen nog wel eens saai, lang en lastig te lezen zijn. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat mensen dit soort documenten daadwerkelijk (willen) lezen én begrijpen?
In de schoenen van
Vaak denken we onze doelgroepen wel een beetje te kennen. Vanachter onze beeldschermen maken we ons een voorstelling van hun behoeftes, gedrag en achtergronden. Lukt het jou om begrip en empathie voor jouw doelgroep op te brengen? En heb jij oog voor diegenen die net buiten die doelgroep vallen?
Inclusief communiceren met iconen
Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat veel mensen iconen niet goed begrijpen. Hoe kun je iconen effectief inzetten als middel voor inclusievere communicatie? Wat doet kleurgebruik? En hoe kun je iconen testen bij verschillende doelgroepen?
Duidelijke juridische taal
Heb jij op jouw werk wel eens te maken met juridische teksten? Dan weet je dat het best een uitdaging kan zijn om die op een heldere manier over te brengen. Hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven? Welke juridische woorden mag je vervangen voor duidelijkere woorden en welke niet?
Vertrouwen in de overheid
Dit webinar staat in het teken van vertrouwen. Wat zijn redenen dat mensen de overheid wantrouwen? En wat kun je vanuit de overheid doen om meer vertrouwen te verkrijgen?
Het effect van het bewust kiezen van je woorden
Wat kun je doen om jouw boodschap overtuigend over te brengen? Hoe moedig je bepaald gedrag aan? Specifieke woorden wakkeren bepaalde emoties en wereldbeelden aan. Dit heet framing. Wat is framing precies? Waarom is het zo belangrijk? En: hoe kun je zelf framen?
Direct duidelijk voor ouderen
Scheren we ouderen over één kam als we stellen dat zij digitaal ‘niet kunnen meekomen’? Maken we een onterechte aanname als we denken dat senioren nieuwe technologie niet begrijpen? Hoe digitaal vaardig zijn ouderen eigenlijk? En hoe gebruiken zij dienstverlening van de overheid?
Samen met jouw doelgroep werken aan duidelijke dienstverlening
Op welke manieren kun je jouw doelgroep inzetten bij het verbeteren van jouw dienstverlening en communicatie? Hoe betrek je een brede diversiteit aan inwoners en ondernemers? Welke rol spelen ervaringsdeskundigen hierin? En wat levert dit eigenlijk op?
Hoe maak je teksten begrijpelijk én (digitaal) toegankelijk?
Overheidsorganisaties zijn allemaal druk bezig (en verplicht) om hun websites toegankelijk te maken en/of te houden. Toegankelijke teksten zijn cruciaal. Maar daarmee niet per se begrijpelijk. Hoe zorg je ervoor dat jouw teksten zowel toegankelijk als begrijpelijk zijn?
Van ingewikkelde verhalen en plannen naar een duidelijk beeld
Stel, je wilt iets op een begrijpelijke, visuele manier overbrengen. Dan kun je denken aan het maken van een storygraphic (een infographic die niet over data gaat, maar over een ‘verhaal’), een explainer, een online animatie of een sketchnote (excuus voor alle Engelse termen). Hoe pak je dit aan?
Duidelijke dienstverlening via videobellen en andere nieuwe kanalen
In het afgelopen jaar − toen persoonlijke ontmoetingen lastig waren − zijn nieuwe contactmogelijkheden veelal toegevoegd aan het aanbod van klantcontactkanalen. Maakt jouw organisatie al gebruik van kanalen, zoals videobellen of chatbots, in het contact met inwoners en ondernemers?
Bekendmakingen: van ‘wettelijke moetjes’ naar direct duidelijk
Publieke bekendmakingen of officiële kennisgevingen: ze staan er niet bekend om heel prettig leesbaar te zijn. Snappen lezers wat er staat, wat ze moeten doen als ze ergens niet mee eens zijn, en wat de gevolgen zijn als ze niks doen? Hoe zorg je dat deze ‘wettelijk moetjes’ direct duidelijk zijn voor de lezer?
Van woorden en cijfers naar beeldende infographics
Een infographic is een ideale manier om complexe informatie toegankelijk over te brengen. Een goede infographic laat in 1 oogopslag zien waar je anders veel woorden en cijfers voor nodig hebt. Een slechte kan de lezer in verwarring brengen. Wat maakt een goede infographic? Hoe beslis je wat je laat zien?
Hoe maak je een formulier begrijpelijk voor iedereen?
We komen allemaal wel eens een onduidelijk online formulier tegen. Frustrerend, toch? Ook is het vervelend voor de organisatie, die extra werk moet verrichten om mensen te helpen die online niet verder komen. Dat kost – onnodig – tijd en geld. Belangrijk dus om aandacht te besteden aan de begrijpelijkheid en toegankelijkheid van formulieren.
Diverse samenleving vraagt om inclusieve communicatie: #hoedan?
Als mensen zich niet herkennen in bijvoorbeeld folders bij de huisarts of ze voelen zich nooit aangesproken door de beelden op het journaal, dan kan dat ertoe leiden dat mensen buitengesloten worden. De oplossing: inclusief communiceren. Wat is nu eigenlijk inclusief communiceren? En hoe doe je dat?
Helder communiceren bij levensgebeurtenissen
Het is belangrijk om communicatie en dienstverlening rondom een levensgebeurtenis vanuit de leefwereld van mensen in te richten. Welke informatiebehoefte hebben mensen? Hoe kan de overheid daarbij helpen?
De zin en onzin van B1
Wie als communicatieprofessional voor de overheid werkt, is bekend met B1. Er bestaat discussie over dit systeem van taalniveaus, over het nut en de bruikbaarheid ervan. Is het wel de ‘heilige graal’?
Direct duidelijk op social media
Hoe zorg je dat jouw berichten op social media direct duidelijk zijn, in tekst én in beeld?
Maak jouw organisatie enthousiast voor duidelijke communicatie
“Hoe krijg ik mijn leidinggevenden en collega’s enthousiast voor duidelijke communicatie?” Dit is een van de meest gestelde vragen in de Direct Duidelijk Tour. In dit webinar: veel tips en voorbeelden om direct toe te passen in jouw eigen organisatie!
Hoe maak je van online participatie een inclusief succes?
Als burgers meepraten en -beslissen over beleid en begroting, hoe zorg je dan dat iedereen kan meedoen? Wat zijn de voordelen van online participatie? Waarom is een goed procesontwerp essentieel? En hoe kun je toegankelijkheid van participatie verbeteren?
Duidelijke en effectieve communicatie over corona
Bijna een jaar na de start van de crisis hebben we veel geleerd over het belang van duidelijk communiceren in tijden van crisis. Welke lessen zijn geleerd en waar staan we nu?
Direct duidelijk over de Tweede Kamerverkiezingen
Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe informeer je inwoners over de verkiezingen en over hoe je kunt stemmen, zeker in coronatijd? Hoe zorg je dat de informatie die je geeft goed te begrijpen is voor iedereen?
Seizoensfinale Direct Duidelijk Tour: vraag maar raak!
Na 16 afleveringen van de Direct Duidelijk Tour sloten we dit seizoen af met een speciale aflevering waarin we de lessen die we geleerd hebben voor je op een rijtje zetten. Én we vroegen 3 gasten terug te keren om vragen van jou en andere kijkers te beantwoorden.
Van redigeren naar content ontwerpen
Doe jij al aan content ontwerpen, oftewel content design, in jouw organisatie? Een contentontwerper stelt de leefwereld, psychologie en manier van content consumeren van de bezoeker centraal. En gebruikt daarbij data en onderzoeksresultaten over hoe mensen lezen en teksten tot zich nemen.
Hoe krijg je juridische teksten direct duidelijk?
Juridische taal is onbegrijpelijk voor de gemiddelde lezer. Juridische teksten bevatten vaak ingewikkelde zinnen en vaktermen. Hoe zorg je dat de lezer de tekst begrijpt? Dat de boodschap overkomt? En dat tegelijkertijd een tekst juridisch gezien nog steeds klopt?
Ben jij direct duidelijk? Zo onderzoek je of dat echt zo is
Hoe weet je zeker dat je direct duidelijk bent? Dat het werkt wat je hebt geschreven of gemaakt? Er is maar één manier: door het te onderzoeken, te testen, te valideren. Met jouw doelgroep, met ‘echte mensen’.
Direct Duidelijk Doen
Wat heeft Direct Duidelijk tot nu toe bereikt en vooral: wat zijn de plannen voor de komende tijd? En wat heb jij daaraan? Ook blikken we terug op leerzame momenten uit de Direct Duidelijk Tour tot nu toe. Heb je afleveringen gemist? Dan praten wij je in dit webinar bij over de belangrijkste lessen.
Apps, tools en websites: hulpmiddelen voor direct duidelijke communicatie
Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die jou kunnen helpen om duidelijk te communiceren: van de applicatie Klinkende Taal tot de website woordenlijst.org. In dit webinar geven we deze tools een podium.
Kijken als een klant? Maak een klantreis
Een klantreis is de reis die iemand aflegt langs organisaties en diensten bij een levensgebeurtenis. Maak zelf eens een klantreis voor zicht op het perspectief van jouw doelgroep en op hoe je jouw dienstverlening het best inricht. Hoe organiseer je een klantreis? En wat kunnen we leren van organisaties die dit veel doen?
Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden
Een goed beeld kan een tekst duidelijker maken voor de lezer. Een beeld kan ook betekenis toevoegen. Hoe gebruik je beeld nu op de goede manier? Wat is wel en niet handig om te doen? Wat kun je leren van hoe andere organisaties beeld toepassen?
Werksessie: direct duidelijke communicatie voor iedereen!
Je verdiepen in je lezer. Duidelijkheid ontstaat wanneer wat jij wilt vertellen, aansluit op wat voor een ander belangrijk en duidelijk is. Door de juiste vragen te stellen, krijg je een beeld bij het perspectief van de ander. Dat is wat we deden tijdens deze werksessie.
Van fysiek tot online: duidelijke dienstverlening en communicatie via alle kanalen
Hoe zorg je dat de dienstverlening en communicatie via alle kanalen op elkaar afgestemd én direct duidelijk is? En wat kunnen we leren van het Informatiepunt Digitale Overheid om de eigen dienstverlening te versterken?
Direct duidelijke communicatie over de grenzen
Wat kunnen we leren van onze collega's in het buitenland over duidelijk communiceren? Wat zijn best practices die wij in Nederland misschien ook wel kunnen toepassen? Laat je inspireren door goede voorbeelden en wellicht een andere, frisse kijk op zaken!
Alles over begrijpelijke taal
Wat is begrijpelijke taal precies? Wat komt er allemaal bij kijken als je begrijpelijk wilt communiceren? Welke vaardigheden moet je daarvoor hebben of ontwikkelen?
Zo betrek je burgers, op een inclusieve manier
Wil je burgers en eindgebruikers betrekken bij het ontwikkelen en verbeteren van dienstverlening en communicatie? Betrek dan verschillende doelgroepen. Dus ook diegenen die niet altijd even goed kunnen meekomen in de samenleving.
Draagvlak in jouw organisatie
Hoe creëer je draagvlak voor duidelijke en inclusieve communicatie en dienstverlening in jouw organisatie als je tegen drempels aanloopt?
Duidelijke communicatie in tijden van crisis
De coronacrisis raakt iedereen. Daarom is inclusieve en duidelijke communicatie en dienstverlening belangrijker dan ooit.