Gebruikmaken van overheidsdienstverlening kan soms lastig en frustrerend zijn. Hoe kun je mensen wél een prettige gebruikerservaring geven? En hoe zet je daar klantonderzoek voor in?
Wat zijn persona’s precies? Waarom zou je ze willen gebruiken? En hoe voorkom je stigmatisering van mensen? In dit artikel vind je 12 vragen en antwoorden uit het webinar ‘De zin en onzin van persona’s’
Contact maken met je eigen behoefte én met de behoefte van de ander: dat is de essentie van verbindend communiceren. Door oprecht te kijken naar de inhoud en emotie van de ander, kun je zonder oordeel de juiste communicatie starten. Zowel 1-op-1 als in grote groepen. Geen mens of groep is hetzelfde, maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen. En het contact van mens tot mens, daar gaat het om.
In de jaren 70 maakte minister en Kamervoorzitter Anne Vondeling zich al hard voor duidelijk taalgebruik door ambtenaren. “Er moet bewustwording komen. Men is zich vaak niet bewust dat men moeilijke taal produceert.” Fast forward 50 jaar en het is nog steeds een onderwerp dat aandacht vraagt. Hou houd je die aandacht voor duidelijke taal vast? We zetten 9 tips op een rij.
Begrijpen wij elkaar intern eigenlijk wel? En, moeten we niet beginnen om eerst binnen de organisatie duidelijk te communiceren, zodat onze boodschappen ook voor de lezer in de buitenwereld begrijpelijk zijn? In gesprek met Gert Riphagen (persvoorlichter Eerste Kamer en taaladviseur) en Martijn Jacobs (partner/directeur communicatiebureau Loo van Eck) over duidelijke interne documenten.
Tijdens het webinar Duidelijke interne documenten spraken Gert Riphagen (persvoorlichter Eerste Kamer en taaladviseur) en Martijn Jacobs (partner/directeur communicatiebureau Loo van Eck) over de fases van de beleidscirkel. Want als je beleid maakt, ga je door bepaalde fases heen. En laat iedere fase nou net een ander format nodig hebben. Gert en Martijn lichten de beleidscirkel toe.
Gesprekken tussen lezers en ‘levende boeken’; dat krijg je als je gebruikmaakt van de Mensenbieb waar Hermen Jan Rijks directeur van is. De Mensenbieb bestaat uit 1-op-1-gesprekken met mensen waarover een duidelijk oordeel bestaat, bijvoorbeeld door huidskleur, geloofsovertuiging, geaardheid of verslavingsachtergrond. Vooroordelen kunnen volgens Hermen Jan schadelijk zijn en daarom des te belangrijker om de mensen achter ‘het label’ te leren kennen.
“Er is een momentum dat we mensen weer wat belangrijker gaan vinden. Het is fijn dat er aandacht is voor dit soort initiatieven”, zo begint Bart van de Ven zijn gesprek in de Direct Duidelijk Tour. Als eigenaar van TrueTalk helpt hij organisaties om zelf onderzoek te doen. Met het concept Café Bepp bouwen ze een lokaal onderzoeksveld na, op de plek waar de betreffende doelgroep aanwezig is. In een openhartig gesprek legt Bart uit dat ieder mens en ieder dialoog uniek is.