Omgaan met desinformatie en nepnieuws
Evenement vindt plaats op 3 november 2022Desinformatie en nepnieuws spelen een steeds grotere rol in Nederland. Ze kunnen meningen versterken of verdrukken, zorgen voor het uitvergroten van verschillen binnen de samenleving en worden razendsnel verspreid door sociale media. Hoe ga je hier als overheidsorganisatie mee om? Met welk soort informatie ‘concurreert’ jouw boodschap? Hoe kun je als communicatieprofessional reageren en waar moet je op letten?
Onze gasten:
Yvette Linders
Yvette is coördinator van het Radboud Kenniscentrum voor Retorica Peitho van de Radboud Universiteit en universitair docent Taal en Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Ze houdt zich bezig met hoe mensen door argumentatie, maar ook door andere zaken zoals emoties en eigenschappen van de spreker overtuigd kunnen worden. Ze geeft regelmatig lezingen en workshops over fake news en desinformatie. Daarbij gaat het onder andere om vragen als: waarom zijn mensen gevoelig voor nepnieuws, hoe kun je nepnieuws herkennen en hoe kun je er het beste op reageren?
Maarten Hilbrandie
Maarten was Public Affairs officier bij de Koninklijke Marine. De NAVO-doctrine die Defensie daarvoor volgt is streng: accurate information in a timely manner. De praktijk is weerbarstiger: ’timely’ mag operaties niet in gevaar brengen en ‘accurate’ wil niet zeggen dat iedereen je gelooft. Na de marine werd hij woordvoerder van de minister van Defensie, en tegenwoordig werkt hij als coördinator communicatie bij Bureau ABD. Hij is nog steeds actief reservist, houdt zijn kennis over Information Warfare (de militaire term voor desinformatie en nepnieuws) up-to-date en volgt de politieke communicatie kritisch, bijvoorbeeld via publicaties op LinkedIn.