Jongeren bereiken? Kekke communicatietips voor je boodschap!
Evenement vindt plaats op 11 mei 2023Waar houd je rekening mee als je wilt of moet communiceren met jongeren? Hoe dat je dat? Wat zijn de valkuilen?
Onze gasten
Nina Hoek van Dijke
Jongeren spelen binnen de overheid een grote rol als een belangrijke doelgroep. Ze voelen vaak ongrijpbaar, in hun eigen wereld met communicatiekanalen als TikTok en Instagram, waar jij je als volwassene en overheid niet altijd even bedreven in voelt. Hoe bereik je hen nu eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat ze ook in de actiestand gaan?
Nina Hoek van Dijke van Jong & Je Wil Wat jongerencommunicatie neemt je mee in het bereiken van jongeren. Wanneer je jongeren wil bereiken, zul je ze moeten begrijpen en dat kan je alleen door ze te betrekken. Op basis van 2 casussen neemt Nina je mee op praktische wijze in de methode van Jong & Je Wil Wat. Zodat je daarna ook zelf aan de slag kunt met het bereiken van jongeren rondom jouw onderwerp.
Nanja Jessen
Nanja is adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven. De stichting zet zich ervoor in dat iedereen kan lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone.
Nanja houdt zich vooral bezig met projecten voor jongeren en jongvolwassenen. “Er wordt al jaren een daling in leesvaardigheid gemeld, maar desondanks blijken jongeren tussen de 12 en 20 jaar nog steeds boeken te lezen. Ook zien jongeren het belang van lezen, maar social media, games en series lonken. Lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en heeft grote invloed op de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij.”
Nanja is onder andere bezig met gamification in het mbo. “Via een game brengen we taal en rekenen onder de aandacht op een leuke manier. Jongeren worden 18 en dan komt er veel op hun pad. Veel van de informatie staat op papier, ze krijgen brieven thuis, het internet staat er vol mee. Maar nu kunnen ze in een spel ervaren wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld een zorgverzekering moeten afsluiten.” In dit webinar deelt Nanja haar ervaringen en bevindingen.
Sonja Helder en Lauren Raven
Vanuit het idee dat jongeren waardevolle inzichten kunnen bieden in de maatschappij is het project Jongerenambassadeurs gestart. Jongerenambassadeurs adviseren maatschappelijke organisaties, bedrijven en (overheids)instanties en brengen zo met hun jongerenperspectief nieuwe inzichten en ideeën in een organisatie.
Sonja is jongerencoach en begeleidt jongeren die deze adviestrajecten uitvoeren. Sonja: “Als jongerencoach sla je een brug in de communicatie tussen jongeren en organisaties. Hierbij is het vooral belangrijk dat de mening van de jongere serieus wordt genomen.” Daarom sluit ook Lauren Raven (21) aan. Zij was jongerenambassadeur bij het jongerenpanel van de Politie en lid van de adviesraad. Zij vertelt over haar ervaring, en hoe er volgens haar met jongeren gecommuniceerd moet worden.