Het belang van inclusief onderzoek
Evenement vindt plaats op 15 december 2022Nieuwe plannen, producten of beleidskeuzes zijn vaak gebaseerd op onderzoeksresultaten. Maar wat als dat onderzoek (bewust of onbewust) mensen uit kwetsbare groepen uitsluit? Bijvoorbeeld mensen met gezondheidsproblemen, mensen die de Nederlandse taal niet spreken, laaggeletterden of digibeten. Voor wie gelden die onderzoeksresultaten dan?
Hoe zorg je dat jouw onderzoek inclusief is en de resultaten een goede en gedegen basis vormen voor producten of diensten waarbij iedereen baat heeft?
Onze gasten:
Tessa van Loenen
Dr. Tessa van Loenen is senior onderzoeker en adviseur bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen. Ook is ze als senior onderzoeker verbonden aan het Radboudumc. De ambitie van Pharos is om gezondheidsverschillen terug te dringen en daar ligt ook een grote taak voor het onderzoek. Met inclusief onderzoek ontstaat namelijk inclusief beleid waarin iedereen meetelt. Tessa adviseert in haar werk onderzoekers hoe ze hun onderzoek van begin tot het eind zo inclusief mogelijk kunnen maken.
Meike van Genugten
Meike werkt als ervaringsdeskundige TOS (taalontwikkelingsstoornis) en co-onderzoeker bij Kentalis. Dit is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn. En voor mensen die TOS of een communicatief meervoudige beperking hebben. TOS is nog redelijk onbekend maar komt zeker zo vaak voor als dyslexie en vaker dan autisme.
In dit webinar vertelt Meike over haar persoonlijke ervaringen met TOS: waar loopt ze tegenaan, wat helpt haar? En ze deelt haar ervaringen als co-onderzoeker: wat heeft ze geleerd over jongvolwassenen met TOS, hoe kunnen deze jongeren het beste geholpen worden op weg naar zelfstandigheid en op welke manieren delen Meike en haar co-onderzoekers de onderzoeksresultaten met de buitenwereld?